Het Lymfe systeem

Het Lymfesysteem speelt een belangrijke rol bij de huishouding van vocht en eiwitten in het lichaam. Onder normale omstandigheden functioneert het Lymfesysteem onopgemerkt. Maar als er een blokkade in de Lymfestroom van arm of been ontstaat ,neemt de hoeveelheid vocht( weefsel vloeistof) toe en zwelt de betrokken ledemaat ten gevolge van eiwit – en vocht ophoping in het weefsel.

Lymfe is het gedeelte van het eiwitrijke vocht dat zich in de lymfebanen bevindt. De bloedsomloop is in principe in staat al het weefsel vloeistof wat zich tussen de weefselcellen bevindt af te voeren. Belemmering van de Lymfe afvoer noemt men Lymfeoedeem.

Na drie tot vijf massagebehandelingen neemt de druk beduidend af. Vaak is al na de eerste behandeling verlichting merkbaar.

Hoe ontstaat Lymfoedeem.

Normaal gesproken wordt het Lymfevocht naar de bloedbaan afgevoerd zonder dat u het merkt. Maar als er Lymfeklieren verwijderd zijn, kunnen er problemen ontstaan wanneer het lichaam een grotere hoeveelheid Lymfevocht af moet voeren dan gewoonlijk bijv. bij een wondje dat ge´nfecteerd is , of als het lichaam overbelast wordt, of als het lichaam wordt blootgesteld aan veel warmte. Het extra Lymfevocht kan niet meer zo snel worden afgevoerd doordat de Lymfeklieren (bijv. in de oksel) verwijderd zijn. Het vocht hoopt zich op in de arm waardoor deze dik kan worden (Lymfoedeem).

Een bepaald percentage mensen krijgt na de operatie last van Lymfoedeem. Dit ontstaat nooit ten gevolge van de operatie zelf, maar door bijkomende factoren. U kunt deze meestal zelf gunstig be´nvloeden en proberen het zoveel mogelijk te beperken.