Spatadertherapie

Spataderen

Vermoeide benen, pijn, een onrustig gevoel, 'volstromen' van de benen en soms kramp, dat zijn de verschijnselen van spataderen. Veel mensen hebben er last van. Spataderen komen zowel bij mannen als vrouwen voor.
Het bloed in de benen moet tegen de zwaartekracht in omhoog gepompt worden. In de aderen zitten kleppen die voorkomen dat het bloed terug stroomt. Wanneer er onvoldoende bloed naar het hart teruggepompt wordt, bijvoorbeeld doordat de kleppen niet goed sluiten, ontstaan spataderen.

Vaak ontstaan spataderen juist tijdens de zwangerschap. Dat komt doordat er bij zwangere vrouwen ongeveer 2 liter bloed extra circuleert. Tegelijkertijd zijn onder invloed van het hormoon progesteron de aderwanden verslapt. Hierdoor kan de aderwand gemakkelijk overbelast worden. De klachten blijven soms na de zwangerschap bestaan en worden tijdens iedere nieuwe zwangerschap erger.

De behandeling

De spatadertherapie bestaat uit 3 onderdelen. Het belangrijkste is de massage, die erop gericht is het bloed af te voeren uit de aderen en zo de conditie van de aderwand en de huid te verbeteren. Daarnaast worden oefeningen en leefregels gegeven en doorgesproken. Voor een optimaal resultaat van de therapie is het belangrijk dat de cliënt de oefeningen uitvoert en zich aan de leefregels houdt. Zwangere vrouwen, maar ook mensen met bestaande spataderen hebben veel baat bij de therapie. De therapeut masseert wekelijk.

Met de massage wordt het bloed wordt vanuit de oppervlakkige aderen naar het diepere adersysteem afgevoerd. Vanuit het dieper systeem wordt het bloed met behulp van de spierpompwerking afgevoerd naar het hart. Door de oefeningen wordt de spierpompwerking gestimuleerd.

Na drie tot vijf massagebehandelingen zijn de klachten duidelijk minder en is moeheid in de benen niet of nauwelijks meer aanwezig. Er treedt een stabilisatie van de situatie op. Vaak is al na de eerste behandeling verlichting merkbaar. Het dragen van steunkousen kan vaak beperkt worden. Iedere behandeling start met een apart intake-gesprek en onderzoek, waarna een behandelplan wordt voorgesteld.

Zwangerschap en spataderen

Spataderen die tijdens de zwangerschap ontstaan en tijdig worden behandeld trekken geheel of vrijwel geheel na de bevalling weg. Het beste resultaat wordt bereikt als de behandeling wordt gestart in de twintigste week van de zwangerschap (eventueel eerder afhankelijk van de klachten). Meestal wordt er één behandeling in de week gegeven van 1 á 1,5 uur, die in combinatie met de oefeningen en de leefregels het gewenste resultaat oplevert. De behandeling wordt na de bevalling afgebouwd.

Lees meer over zwangerschap...

 Praktijk ´Tholen´ is aangesloten bij het Nederlands Genootschap voor Sportmassage (NGS).